Torka blommor & blad snabbt – Bevara färgen

Torka blommor & blad snabbt – Bevara färgen

Så du har blommor du behöver torka lite snabbt för något annat projekt? Jag ska idag dela med mig av ett trick jag lärt mig, som inte bara torkar blommor på några minuter men även bevarar mycket mer av färgen som gärna försvinner när man låter dem torka naturligt (såsom vid upphängning).

Du behöver:

  • Tillgång till microvågsugn
  • 4 tallrikar
  • Mycket hushållspapper
  • Blommor att torka

En micro-kiln

Steg 1.
Lägg ett ark hushållspapper över en tallrik så det täcker hela. Lägg försiktigt på dina blommor, sprid ut dem med ca 2 – 3 cm mellanrum. Lägg därefter på ytterligare ett ark hushållspapper och sedan en annan tallrik över men upp och ner, som ett lock över det hela. Du har nu skapat en liten kiln och du kommer snart att bli expert på det här, även om det just nu verkar något oklart än.

Steg 2.
Det är nu det blir lite tricky med microtiderna, det beror ju såklart helt på vad du vil torka och vad för micro du använder men eftersom att du snart kommer förstå hur det här går till och hur din micro fungerar, börjar vi försiktigt, så får du öka upp om du behöver. Det är dags nu att köra din lilla kiln i micron, första gången i 30 sekunder på hög värme.

Steg 3.
Under tiden förbereder du en ny kiln, på samma sätt som ovan, med två nya tallrikar och nytt hushållspapper. Tag ut kilnen och lyft försiktigt av tallriken samt hushållspappret. Det kan vara varmt och blommorna kan fastna i pappret så, var försiktig! Titta till dina blommor, hur ser dem ut? Har de börjat torka? Är de små kan de redan vara helt torra. I så fall, flytta över dem jätte försiktigt till en kallare yta och låt stå i några minuter. I annat fall, flytta försiktigt över dem till din nya talllrik, på med nytt hushållspapper och ny tallrik över – allt behöver vara helt torrt varje vända – och micra igen. Se mina rekommenderade tider nedan:

Om blommorna efter första 30 sek:
… Ser ut som de gjorde när du började : micra 1 min
… Är halvtorra: micra 30 sekunder till
… Är nästan helt torra: micra 10 sekunder i taget

Steg 4.
Medan du micrar din ena kiln, slänger du hushållspappret och torkar noga av tallrikarna till nästa vända. Upprepa processen med korta tidsintervall, gärna 10 sek i taget. Det går fort när de väl börjar torka så var försiktig och öva gärna först med blommor som inte betyder så mycket – just in case.

När du väl har torkat dina första blommor och blad kommer du se skillnaden i lyster och färg med denna metod kontra naturlig torkning. Hur har det gått? Visa gärna era blommor i kommentarerna!

Josefin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två + tolv =